DriveWear

Първите интелигентни фотохромични поляризирани слънцезащитни стъкла, с и без оптична сила, предназначени за шофиране.

С променливо оцветяване и светлопропускливост, за да бъдат подходящи при всякаква осветеност през деня.

 

Оптичните стъкла VIZIA Drivewaer са създадени в резултат от нуждата на потребителите за фотохромични стъкла, които да блокират заслепяващите отблясъци.

При движение на автомобила със скорост 90-130 кm/h, на водачите се налага да възприемат бързо много и важна информация. В допълнение, съвременните автомобили са по-аеродинамични, което означава, че предното стъкло е скосено и таблото е по-дълбоко. При слънчево време това е предпоставка за образуването на светлинни отблясъци върху стъклото, точно на нивото на очите. Стандартните слънцезащитни очила не биха могли да се справят ефикасно срещу нито едно от тези предизвикателства.

Как, защо и къде действат VIZIA Drivewear?

 

VIZIA Drivewear са оптични стъкла, които функционират в хармония с очите. Ние виждаме цветовете благодарение на зрителните сензори и рецептори, разположени в ретината (задната част на окото), известни като пръчици и конусчета. Пръчиците са повече от конусчетата и работят най-добре при слаба осветеност (облачно време). Конусчетата са отговорни за цветното виждане.

При облачно време шофьорите не ползват стандартните слънцезащитни очила, защото са много тъмни и пречат. В тези светлинни условия стъклата VIZIA Drivewear се намират в своята начална фаза – оцветяване в маслинено зелено, което блокира отблясъците и повишава максимално светлопропускливостта. При слаба осветеност конусчетата не функционират много добре, но ако тях ги няма, ще виждаме само в черно и бяло. При облачно време те осигуряват висок зрителен контраст и възприемането на червения, синия и зеления цвят.

Когато интензитетът на светлината се повиши, пръчиците отстъпват ролята си на конусчетата, които са концентрирани предимно във фовеата (жълтото петно) в центъра на ретината. Сега стъклата VIZIA Drivewear автоматично променят оцветяването си в медно кафяво, което се определя като оптималното за шофиране.

При ярка светлина VIZIA Drivewear се оцветяват в топъл тъмно кафяв цвят като премиум поляризирани слънцезащитни очила. При тези светлинни условия пръчиците почти не функционират, заради силната светлина, но конусчетата са напълно активирани и осигуряват оптимално зрително възприятие. Прекомерното излагане на слънце във времето води до избелване на пръчиците и отслабване на зрението. Защитата на очите от слънчевата светлина е много важна и за доброто нощно виждане, което зависи предимно от пръчиците.

VIZIA Drivewear са единствените, които са специално разработени да оптимизират работата на пръчиците и конусчетата при променящия се интензитет на UV и видимата свелина.

 

Формулата на комбиниране на цветовете

  • Шофиране в облачно време – маслинено зелен цвят на лещата с 35% светлопропускливост. Гаранция за висок зрителен комфорт и контрастно възприятие при слаба осветеност.
  • Шофиране на силна дневна светлина – медно кафяв цвят с около 22% светлопропускливост. Широко препоръчван, като идеалният цвят за шофиране, заради способноста му да поглъща синята светлина, която често се вижда като слаба замъгленост. Резултатът е изключително чист, ясен и контрастен образ.
  • Извън автомобила при ярка светлина – топло кафяв цвят с 12% светлопропускливост.

Във всички три фази на оцветяване стъклата VIZIA Drivewear отговарят на международните стандарти за възприемане на пътната сигнализация. Това е възможно, защото в колата, лещите реагират на видимата светлина, а когато са на открито – на UV светлина. Те блокират и заслепяващите отблясъци, защото са поляризирани.

Фотохромичните качества на оптичните лещи могат да бъдат повлияни от температурните условия, излагането на UV светлина и материала, от който са изработени лещите.

За най-добри оптични резултати препоръчваме комбинирането на стъклата VIZIA Drivewear с покритие от гамата на ZEFIR.

Style Selector

Colors

Layout Style

Patterns for Boxed Version

Images for Boxed Version